13 Mayıs 2019 Pazartesi

Ev Sinema Projeksiyon

Bugün sizlere ev sinema projeksiyon tavsiyelerinde bulunacağız.
Evinize Projeksiyon cihazı satın almak istiyorsunuz ancak projektörler ile alakalı bir fikir sahibi değilsiniz. Öncelikle bazı teknik terimleri hakkında fikir sahibi olmanızda fayda var. Teknik özelliklerini bilenler veya henüz yeni öğrenme amaçlı araştırma yapan arkadaşlarımız adına tekrardan projeksiyonları anlatalım.
Projeksiyon cihazlarının kullandığı görüntü teknolojileri var. Bunlar DLP, LCD, LED, SXRD, Lazer olarak sıralayabiliriz. Bu teknolojiler farklı yapıya sahip olmalarında rağmen aynı görevi yapmak için tasarlanmışlardır. Bununla beraber birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu teknolojiler içerisinde ev sinema sistemleri için en yenisi kuşkusuz LCD Teknolojisidir. Çünkü ev sinema projeksiyon cihazlarının ansi lümeni gözleri yormaması adına düşük tutulur. Bu nedenle piyasada en çok tercih edilen ev sinema projeksiyon çeşitleri arasında LCD teknolojili makineler yer alır. Özellikle daha az sorun, arıza ve daha net görüntü isteyenlerin tercih etmesi gereken ev sinema projeksiyon türüdür diyebilirim. Ancak söz konusu fiyat olduğunda –haliyle- bu cihazlar biraz daha pahalı oluyor. LCD’den sonra tercih edilen modeller DLP Modellerdir. Bunlarda ansi lümen ( Işık gücü) biraz daha ön planda. LED Projeksiyon cihazlarına baktığımızda diğerlerine göre daha az tercih ediliyor.  Temel nedeni ise Ansi Lümen düşüklüğünden geliyor.

Ansi Lümen: bir projeksiyon cihazının sahip olduğu “ışık gücünü ve parlaklığını” gösteren ifadedir. Kısaca açıklarsak “dış ortamdaki aydınlığa karşı ışığının ne kadar güçlü olduğunu” belirleyen değere verilen isimdir. Satın almayı düşündüğünüz projeksiyonda bu değer ne kadar yüksek olursa o derece kaliteli görüntü elde edilebilir. Ancak ev sinema projektörlerinde ışık gücü gözleri fazla yorduğu için ansi lümen düşük olması gerekmektedir.

Lamba (Ampül) Ömrü: Bir projeksiyon cihazında lamba görüntünün oluşmasını sağlayan ışık kaynağı görevini sağlar. Projeksiyon lambasının da bir direnç sınırı vardır ve bu direnç yavaş yavaş yıpranır ve bir seviyeden sonra ışık vermemeye başlar. Bu durumda projeksiyon lambası yenilenmesi gerekir. Eskiden çok maliyetli bir durum alan projeksiyon lambaları artık çok çok uygun fiyatlara temin edilebiliyor.

Eco Mod: Bu teknoloji projeksiyonun lamba ömrünü arttırmak için kullanılan bir özelliktir. Özellikle ışık gücünün tam değerde olmasına ihtiyaç duyulmayan yada şöyle diyeyim genelde video gösterilmeyen alanlarda tercih edilir. Eco Mod; Projeksiyonun parlaklığını düşürerek ve daha az enerji harcamasını sağlar.

Çözünürlük: Projeksiyon cihazında çözünürlük görüntüyü oluşturan çok küçük kareciklerin sayısını belirtir. Örneğin 1280 X 800 gibi gösterilebilir.  1280 yatay 800 dikey noktadan oluştuğunu gösterir. Bu değer ne kadar artarsa görüntü o derece kaliteli ve net bir görüntü elde edilir. Ev kullanımları için en az HD kalite projektörler iş görmektedir.


Projeksiyon Cihazları nerede kullanılacağı, özellikle ortamın aydınlık durumu, gösterilecek videonun veya sunumun görüntü kalitesi gibi değerelere göre seçilmesi daha uygun olacaktır. Projeksiyon Cihazı seçiminde kontrast, ışık gücü (ansilümen), çözünürlük en önemli etkenlerdir. Bu üç önemli faktör doğrultusunda tercih yapılmalıdır. Ev kullanıcısı iseniz çözünürlük-kontrast, Ofis-toplantı odaları için ansi lümen özelliklerini seçmelisiniz...

Kısa mesafe, kablosuz bağlantı özleliğine sahip, 3D, HDMI, marka, bağlantı kabloları, video çözünürlük desteği bireysel tercih konularıdır. Aşağıdaki link'e tıklayarak ev sinema projektörlerini inceleyebilir, ücretsiz kargo fırsatı ile sipariş verebilirisiniz.

=>https://www.projeksiyon.com.tr/ev-sinema-projeksiyon





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder